‘Uitgaan van eigen kracht en daarmee bekendheid genereren’

Datum: 04-07-2017

Bruinisse had al heel veel op het gebied van mosselen en visserij: mosselkweekbedrijven, mosselgroothandels, scheepswerven gespecialiseerd in (ver)bouw van visserschepen, viswinkels en een visserijmuseum. Het Mosselgilde Bruinisse maakt het plaatje van het vissersdorp compleet.

Het Mosselgilde is een bijzonder samenwerkingsverband tussen acht horecaondernemers in Bruinisse. Het achttal bestaat uit Sailor’s Inn, restaurant Grevelingen, restaurant de Meeuw, café ’t Veerhuis, café-restaurant ’t Kombuis, café-restaurant Storm, Bru17 en brasserie de Vluchthaven. De zaken van het Mosselgilde dienen en tweeledig doel: Bruinisse als mosseldorp op de kaart zetten en de kwaliteit van de mosselen bewaken.

Als mosseldorp promoot Bruinisse zichzelf al meer dan vijftig jaar op de jaarlijkse Visserijdagen, de mosselkweekgebieden die vanaf de dijk in het dorp te aanschouwen zijn en de levensgrote mossel bij de entree van het havenplateau. De kwaliteit van de mossel wordt door de acht gezamenlijke ondernemers bepaald. “Met z’n achten bepalen we of de mossel goed is of niet”, zegt Niels Habraken van Bru17 en één van de acht. “We hebben familie in de branche en kennissen die weten wat er in de markt speelt en wat voor lading er wordt aangeleverd.”

Om de schijn dat de één of de ander zichzelf bevoordeelt, is er in Theo Ketting, tot en met de editie van 2016 voorzitter van de Visserijdagen, een onafhankelijke gildemeester aangesteld. Het Mosselgilde Bruinisse werd halverwege vorig jaar geboren tijdens een brainstormsessie. De opkomst was groot en het idee om Bruinisse als mosseldorp te promoten werd erg enthousiast ontvangen.

De wijze waarop het gilde Bruinisse op de kaart wil zetten als het mosseldorp, gebeurt via beeld en geluid op social media dat de mossel een eerlijk, puur natuurproduct is. Hiervoor wordt input geleverd door leden van de plaatselijke visserijvereniging en de mannen op de kotters. Het gilde gaat zich ook manifesteren op landelijke evenementen: te beginnen tijdens het Utrechts mosselfestival op de laatste zondag van augustus. Daar worden mosselen gekookt en flyers uitgedeeld over het mosseldorp Bruinisse. Habraken: “We gaan uit van eigen kracht en willen daarmee bekendheid genereren”.

Bron: Wereldregio

Naar het nieuwsoverzicht